Zaman ve Metot Etüdü, 5S, Kaizen Eğitim İçeriği

Milenyum Danışmanlık olarak Endüstri Mühendisleri ve İş geliştirme uzmanları, Etüt çalışanları için bir eğitim programı hazırladık. Maliyetlerin hesap edilmesinden, süreçlerin en doğru yapılmasına kadar bütün bir alanı kapsamaktadır. Hedefimiz Endüstri Mühendisliğinin en temel konularından olan “İş Etüdü” çalışmalarını alt seviyelerden olması gereken yere çıkartmaktır.

İş etüdü çalışmalarına Milenyum Danışmanlık olarak bir model geliştirdik. Aşağıda adımlarını anlattığımız bu çalışma ile imalat/hizmet alanında farkındalık yaratılacaktır.

  1. Genel İmalat Düzeni;

Genel bir montaj hattı oluşturuluyor. Aşağıda görülmüş olan Milenyum Etüt Tahtası üzerinde farklı vidalamalar kullanılarak bir montaj ürünü yapılıyor (bkz. Fotoğraf 1). Birkaç öğrenci arkadaşımız bu ürünü yaparken, bir kaç öğrencimiz de bunun etütlerini alıyor. Bu etütçüleri ve montajı tüm öğrenciler de videodan izliyor. Onlarda Metot geliştirilmesine eğitim süresince katkı sağlıyor ve temel zamanlarını etüt formlarına (bkz. Form 1) doldurarak hesaplıyor.

Örnek Ön Etüt Tahtası
Örnek Ön Etüt Tahtası Fotoğraf 1

Örnek Arka Etüt Tahtası
Örnek Arka Etüt Tahtası

İlkin kronometraj yöntemi uygulanacak. Hesaplamanın zorlukları ve kolaylıkları gözden geçirilecek. Bu çalışmalar aynı zamanda videoya çekilecek. TimerPro yazılımı aracılığı ile bu etütlerin analizi videolar üzerinden yapılacak. Önce temel zamanlar sonra da standart zamanların oluşması sağlanacaktır.

Zaman Etüdü Formu
Zaman Etüdü Formu

      5S İmalat Düzeni;

Video aracılığı ile yukarıdaki çalışmaların 5S analizleri yapılır. Burada olması gereken düzenlemeler oluşturulur ve yeniden bir standart zaman değeri hesaplanır. Bu çalışmalarda montaj operatörleri ve etütçüler öğrenci arkadaşlarımızdan seçilir. Öğrencilerimiz genel imalat ile 5S imalat düzeni arasındaki zaman ve süreç farklılıklarını kavramış olacaktır.

  1. Kaizen İmalat Düzeni;

Video aracılığı ile 5S çalışmaları kontrol edilirken Kaizen yani iyileştirme çalışmaları da yapılacak. Bu kapsamda düzenlenmiş olan imalat yapısında süreçlerin iyileştirilmesi öğrencilerimize gösterilecektir. Bu kapsam da montaj operatörü ve etütçüler öğrencilerden seçilerek analizlerin yapılması katılımcılar ile sağlanacak. Öğrencilerimiz adım adım iyileştirmenin önemi kavrayacaktır

Hat Dengeleme;

Yapılan süreç analizleri sonucunda müşteriden gelen talepler dikkate alınarak hat dengeleme çalışmaları yapılır. Operatör sayısının artırımı veya seri üretim noktasında miktar artırımları yapılarak optimum üretim zamanı tespit edilir. Bu süreç TimerPro yazılımı ile anlatılır.

2 günlük bir program hazırlandı. Programın detayları şöyle olacaktır;

  1. Birinci gün programı;
    1. İş Etüdü, Metot ve Zaman etüdü tanım ve kavramları
    2. Kahve molası
      1. Çalışma atölyesi
      2. İlk ölçümler ile Hat Dengeleme
  • Öğle Yemeği (Açık büfe)
  1. İsraf Yönetimi
  2. Kahve Molası
  3. İsraf Yönetimi (Devam)
  1. İkinci gün programı
    1. 5S ile iş yeri düzenleme
      1. 5S Çalışma atölyesi
    2. Kahve molası
      1. 5S sonrası Hat Dengeleme
  • Öğle Yemeği (Açık büfe)
  1. Kaizen ile süreç iyileştirme
    1. Kaizen Çalışma atölyesi
  2. Kahve Molası
    1. Kaizen sonrası Hat Dengeleme

Katılımcılar montaj hattını videodan izleyecekler ve analizleri bizzat kendileri yapacaklar. Böylece hem bir imalatı düzenlemeyi öğrenirken hem de süreçler nasıl geliştirildiğini görmüş olacaklar. Program 20’ şer kişilik gruplar halinde yapılacaktır.

Üniversitlerimizin Endüstri, İmalat vb Mühendislik birimleri için okul ders programına uygun eğitim planı için arayınız…

Bilgi için bizi arayınız. 0216 540 1180

Zaman ve Metot Etüdü, 5S, Kaizen Eğitimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir