SMED Nedir?

Shigeo Shingo’nun hazırlık sürelerini kısaltmak için geliştirdiği ve “Single Minute Exchange of Dies” in baş harflerinden oluştuğu SMED yöntemin yalın üretimin en önemli tekniklerinden birisidir. Türkiye de genellikle Hızlı Kalıp Değiştirme olarak da bilinir. Shingo’nun teorisine göre hangi makine olursa olsun, üretim için yapılan hazırlık süresinin bir dakikaya indirilebilir. Buna ulaşabilmek için SMED’in basit ve etkin ilkelerinden yararlanmamız gerekecektir. Bu ilkelere dayanarak uyguladığı SMED tekniği başarıya ulaşmıştır.

Tüm SMED yaklaşımında ve SMED in alt ilkelerinde de olduğu gibi hakim olan ana düşünce “gereksiz zaman harcamalarından kurtulmak”tır. Bu düşünce SMED yaklaşımını şekillendirilmesine ve uygulanmasına yön veren ana ilke olduğu gibi, yalın üretimin bütün tekniklerindeki ana ilkedir.

Smed sisteminin üzerinde durduğu üç temel düşünce ile bir işlemin 4 saaten 3 dakikaya indirilmesi olanaklı hale gelecektir.

  1. Üretim hakkında çok basit bir düşünce olmalıdır. SMED in altında yatan kavramlar belirlenmeli ilkeler beninsenmelidir.
  2. Bu kavramlardan yola çıkarak pratik metotlar gelişrilmeli. Yani realistik bir sistem kurulmalı
  3. Geliştirilen pratik metot örnekleri bulundurulmalı ve uygulanmalıdır.
SMED
SMED
SMED

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir